Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Ózd város címere
Nagyítsa ki a képet!

Ózd város

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Az osztott háromszögletű katonai pajzs kétharmadában hasított, jobb oldala kétszer, bal oldala egyszer vágott. Jobb oldalt a három pólya vörös-ezüst-vörös színű. A bal felső kék mezőben ezüst színű, kersztbe tett csákány és ék, alatta fekvően hengerész fogó, mindegyik lebegően. A bal alsó zöld mezőben lebegő arany vágott kar kezében ezüst szablyát tart. A pajzs alsó harmadában, a pajzstalpban kék mezőben zöld hármashalom. A pajzs tetején, azzal érintkezően ötlombú arany korona. A sisakfoszlány jobb oldalon kék-arany, bal oldalon vörös ezüst.

A vörös-ezüst-vörös pólyák egyrészt a magyarságra, másrészt az Ózd várost eredetileg alkotó három településre (Ózd, Bolyok, Sajóvárkony) utalnak. Ez a hármas jelzés a címeren még ismételten megjelenik. A keresztbetett csákány és ék a bányászatot, a hengerész fogó a kohász múltat jelképezi. A bányászatra utaló elem a Sturmán-család, a szablyát tartó vágott kar a Bolyky-család címeréből került átvételre. A hármas halom az Ózdot övező erdős hegyekre, dombokra utal.
A pajzs fölötti az arany korona az eredetileg nemesi településeket és Ózd község 1821. évből ismert pecsétjét idézi.

A címer tervezését Pfening László ózdi festő-grafikus végezte.