Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Ostffyasszonyfa község címere
Nagyítsa ki a képet!

Ostffyasszonyfa község

(Vas megye)

A község a Rába ártér peremén fekszik, egy része az ártérre, más része a Kemeneshátra települt. A címerpajzsot kettéosztó vonal a terület metszetének felszíni alakulatait követi.

A bal oldalon a Rába-meder látható a víz jelével, a jobb oldalon a Cser magasabb, dombos térszintje, kettő között pedig a jellemző talajlépcső.

A vörös kavics stilizált ábrázolása kitölti a címerpajzs alsó részét, ezen nyugszik az egész táj. Az a domb, amelyen a két templom látható, szándékosan követi a magyar Szent Korona körvonalait.

A két templom az épített községnek és az itt élő két gyülekezetnek a szimbóluma. Három csillag (a reménység és az állandóság szimbóluma) látható a címeren. A hármasságnak több értelmezése ismert: Szentháromság, hit-remény-szeretet, múlt-jelen-jövő, férfi-nő-gyermek. Minden ilyen hármas viszonylat kifejezi az egymásra utaltságot és az egyenrangúságot.

A címerpajzs tetején sasszárny, mely szimbólum az Ostffy család címerében is megtalálható volt.