Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Örménykút község címere
Nagyítsa ki a képet!

Örménykút község

(Békés megye)

Címere: egy csücskös talpú (süvegezett) pajzs, középen boglárpajzzsal. A jobb oldali címermező felső kétharmada kék, alsó harmada zöld. A zöld mezőben arany szélmalom áll, az 1880-as években épült, még ma is meglévő Bakulya-malom emlékére. A baloldali címermező szintén kék és zöld színeket tartalmaz, benne egy arany búzakéve a település mezőgazdasági jellegét, az összetartozást, a szlovák és a magyar lakosság békés együttélését jelképezve.

A címer alsó részén (süvegén) kék égbolt alatt zöld dombon (a valamikori Décse város helyén) egy arany gémeskút áll. A szájhagyomány szerint annak idején a település területén álló gémeskútból itatták az örmény kereskedők a lovaikat, és itt tartottak pihenőt. Ezért is lett a település neve Örménykút.

A címerfedőn egy ötgyöngyös bárói korona áll, melyből egy kereszt és egy kehely emelkedik ki. A korona az alapító földbirtokos család emlékét őrzi, a kereszt és a kehely a lakosság vallási hovatartozását hivatott szimbolizálni.

A középső boglárpajzs vörös-arany színű, hosszában rutázott. A korona az alapító, Harruckern bárói család emlékét őrzi.

A címertakarók jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst színűek. A címert alulról egy aranyszalag zárja, rajta fekete betűkkel a település nevével.