Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Örményes község címere
Nagyítsa ki a képet!

Örményes község

(Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Zöld színű, szimmetrikus, háromszög talpú reneszánsz (tárcsa) pajzs a címer, mesteralakja: a pajzs középpontjára szimmetrikus ezüstkereszt. A pajzsot kettős fekete kontúrú óarany keret veszi körbe.

A pajzsmagasság és -szélesség aránya: 5:4.

A reneszánsz pajzs alatt mindkét oldalon háromszor fodrozott ívesen lobogó, szimmetrikus, fecskefark végződésű, óarany és zöld bevonatú, feketével szegélyezett szalag található. A szalag óarany borításán, fekete kontúrú arany „ÖRMÉNYES” felirat olvasható.

A pajzs vízszintes, egyenes peremén a pajzskerettel azonos bevonatú korona helyezkedik el, zöld belsővel. A korona középen és szélen lombos, a lombok között egy-egy gyöngy van. A középső lomb vörös, a két szélső zöld kővel díszített.

A pajzsfőt a községben felépült ún. „Glaser-kastély” sematikus homlokzati képe díszíti. A felső címerkép alatt a pajzstalpon és pajzsderékon nemzetiszínű fonattal összefogott, fekete kontúrú, szimmetrikusan elrendezett, három aranykalász terül el legyezőszerűen.