Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Ormándlak község címere
Nagyítsa ki a képet!

Ormándlak község

(Zala megye)

A címerpajzs alakja: kék kerek talpú vagy doborpajzs

A címerképen kék mezőben zöld hármashalmon növekvő vörös ruhás fiatal férfi jobb kezében három egyenes szárú aranybúzát, bal kezében arany latin keresztet tart.

Címertörténet:

A pajzstalpban látható dombokból és völgyekből álló hármashalom a község földrajzi elhelyezkedésének szimbóluma.

A falu nevének kialakulására két magyarázatot ismerünk: az elsődleges Ormánd névváltozat puszta személynévből (Vrmadni) keletkezett magyar névadással. A helységnév később kiegészült a „település” jelentésű lak-kal. A másik magyarázat szerint a falunév első része török eredetű Orman (egy másik korabeli oklevél szerint Petrus filius Orohman) személynév -d képzős alakja, a másik tag a lakott helyre, a településre utal. A dombok mögül kinövő férfi Ormándlak község nevének jelképe, vagyis Ormánd (Vrmand) földje.

A vörös ruhás férfi jobb kezében búzakalászt tart. A település 1864 évben használt pecsétje alapján a mezőgazdaságot jelképezi. (A faluban élő emberek többsége még a mai napig is a földművelésből, mezőgazdaságból él.) „Ormánd” másik kezében látható szimbólum, a kereszt a kitartásba, a talpon maradásba, a kereszténységbe vetett hit attribútuma.