Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Örkény város címere
Nagyítsa ki a képet!

Örkény város

(Pest megye)

A címerpajzsot csücskös talpú domborpajzs adja kettős osztással. A felső osztásban kap helyet zöld háttérrel a növénytermesztésre, földművelésre utaló kék csoroszlya, illetve ekevas és a sárga kalász. A sisakhegyen az előbbi elrendezésben található a három sárga kalász (függőleges, illetve szélre hajló).

Az alsó osztásban, kék háttérben zöld, kettőshalmon almát (golyót) és kardot tartó kétfarkú oroszlán áll. Az oroszlán utal a Grassalkovich Antal gróf, illetve a későbbi birtokos Pálóczi-Horváth István személyére. E jelkép megjelenik mindkét család címerében.

A kettős halom (melyben az oroszlán áll, s egységként fogja össze a halmokat) Örkény történeti területi és népességbeli kettősségét jelképezi. A halom színe zöld. Az oroszlán színe barna, sötétbarna, a farkvége és mancsai árnyékolt része fekete.

A kard és a golyó színe arany.