Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Őrhalom község címere
Nagyítsa ki a képet!

Őrhalom község

(Nógrád megye)

Tárcsapajzsban, kék mezőben őrdaru áll egy halmon, amit ezüst, enyhén hullámzó szalag (az Ipoly folyót szimbolizálja) oszt ketté. A pajzs felső harmadának jobb és bal oldalán aranyszínű kereszt van, a község buzgó katolikus hitét jelenítve meg. A címerpajzsot két oldalról laza arany búzafonatok díszítik. A címerpajzs fölött ezüstfelirattal „Őrhalom” község neve szerepel.

A halmon álló őrdaru a település nevére utaló ábrázolás. Az oldalt fordult, stilizált daru felemelt jobbjában követ tart. Az ábrázolás jelentéstartalma az éberség. Az állat, ha elalszik, a követ leejtve felébred, így figyelme nem lankadhat. A daru színe fehér, fejdísze és szárnya végén a toll fekete, vértezete vörös. A két kereszt a község lakóinak buzgó katolikus hitére utal, a búzafonat pedig a mindenkori mezőgazdaságra.