Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Orfű község címere
Nagyítsa ki a képet!

Orfű község

(Baranya megye)

Orfű község címere: álló, csücskös talpú tárcsapajzs, felül két homorú ívvel süvegezetten. A pajzs arannyal és vörössel hasított mezejében kék pajzsláb és kék pajzsfő. A kék pajzsfő öt lebegő, hatágú ezüstcsillaggal megrakva. Az elülső, aranymező aljában zöld hármashalom, melynek középső csúcsán szegvégű, vörös latin kereszt.

A hátulsó vörös mezőben jobbra forduló, kétlábú, szárnyas, kiöltött nyelvű, ülő aranysárkány, amint jobbját felemeli.

A címerpajzs alatt lebegő, fecskefarok-végződésű, íves aranyszalagon feketével: Orfű felirat. A településnév előtt és után 3-3 díszpont.

A címerpajzs uralkodó színe a kék, amely a település fő idegenforgalmi vonzerejére, a völgyben lévő tavakra, az azokon kialakított strandokra, a horgászatra, a vízi sport lehetőségeire (úszás, kajakozás, szörfözés, vitorlázás) utal. A kék mezőben lebegő öt ezüstcsillag az Orfűt alkotó, arculatukat mindmáig megtartó öt községet jelképezi.

A pajzs aranya a természet, a településen élő emberek szorgalma, szellemisége által képviselt gazdagságot szimbolizálja. A zöld hármashalmon álló vörös latin kereszt a lakosság katolikus voltára utal, míg a vörös mezőben látható aranysárkány a település egyik régi jelképe. (A ma is meglévő, a Balázshegy oldalában található, Sárkánykútból - ami tulajdonképpen egy, a hegy belsejében lévő víztározó barlangból eredő időszakos karsztforrás - időnként kitörő vízzuhataggal együtt jelentkező hangokat a néphit a hegy gyomrában élő sárkánynak tulajdonította.)

A címeres pajzs alatt lebegő aranyszalag (melyen az ORFŰ felirat látható): a gazdag múlt és az ígéretes jövő közötti összekötő kapocs, a folyamatosság jelképe.