Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Orci község címere
Nagyítsa ki a képet!

Orci község

(Somogy megye)

A címer álló, kerek talpú vörös pajzs, kék boglárpajzzsal. A címerpajzs vörös mezejében jobbra fordult, nyelvét kiöltő, kétfarkú arany oroszlán áll, amely a jobbjában aranymarkolatú és keresztvasú ezüstpengéjű szablyát tart, balját támadólag nyújtja. A boglárpajzs kék mezejében egymással a száraik közepénél összefonódó M és A betűk, melyek fölött leveles aranykoronából latin kereszt nő ki, a betűk alatt hatágú aranycsillag.

A címer a település korábbi birtokosaira, és egyben Orci történeti múltjára utal. A nagypajzs oroszlánja a település nevét viselő és 1733 óta a község földesuraként szereplő báró Orczy család nemesi címerében szerepel. A XIX. századtól kezdve a piarista rend lett a település birtokosa. A rend címerének fő szimbóluma látható a boglárpajzsban. Az M és A betűk Szűz Mária nevének első két betűje, illetve hazánkban a "Mária Anyánk" szavak rövidítése.