Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Olcsvaapáti község címere
Nagyítsa ki a képet!

Olcsvaapáti község

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

A címer Olcsvaapátinak 1312 óta fennálló létezését, mindennapos küzdelmét, munkáját, megélhetését ábrázolja.

A címer pajzs alakú, szélén kerettel. A címer felső részében a település neve: OLCSVAAPÁTI. A felirat alatti égbolt rész halványkék színű.

A felirat alatti címer részben a zölddel jelzett részek a 3 folyó partján lévő erdőt - füzest mutatja. A zöld színben középen lévő két agancs mellett balra szilva, jobbra, pedig dió (a szatmári régió általános gyümölcsei). Mindig híres volt a szatmári szilvalekvár, cibere, pálinka, és az ebből előállított ételek kellékeit is biztosították, a dió pedig még ma is a község büszkesége.

A címer alsó csücskében lévő zöld szín szintén az erdős, ligetes tájat jelképezi. Az alsó részben a három hullámzó kék csík a három folyót ábrázolja (Tisza, Szamos, Túr). A köztük lévő három sárga csík a folyami homokot jelképezi.

A címer közepén lévő folyami komp a községből való ki- és bejárást biztosítja ősidők óta. A községben a múltban kompgyártás is folyt, amihez kellő faanyag helyben rendelkezésre állt. A legalsó kék csíkban két, úszkáló ezüsthal található. A három folyó és a környékük rengeteg halat, vadat biztosított az itt élő emberek számára.

Ez a címer azt is jelképezi, hogy az itt élő emberek halászatból, vadászatból, fakitermelésből és fafeldolgozásból éltek családjaikkal.