Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Ófalu község címere
Nagyítsa ki a képet!

Ófalu község

(Baranya megye)

A település címere egyenesen álló, reneszánsz pajzs, kissé túldíszített változattal. A pajzsfő kék alapszínű, benne a jobb felső sarokban hatágú sárga csillag. A címerpajzs többi része zöld alapszínű. Középen jobbra, kifelé néző balta, fehér színnel. Mellette balra néző, sárga színű kapa látható, mindkettő nyéllel együtt. A nyél színe fehér, ill. sárga. A balta nyele alatt jobbra két álló bükkfalevél, alatta három, jobbra dőlő kocsánytalan tölgylevél. Valamennyi stilizált ábrázolásban, jellemző körvonalakkal s a főerezet jelzésével, sárga színnel. A kapa mellett balra két, álló, kocsánytalan tölgylevél, alatta balra néző, balra dőlő három bükkfalevél (rajza, színe ugyanolyan, mint a jobb oldalon lévőké).

A sisaktakaró piros-zöld-kék színből áll. A zöld a legszélesebb, középső alapszín, felette piros színű szalagok, többnyire kék visszahajlással. A felső két szalag a korona mellett kék színű, visszahajlása piros. A korona alól, középről két zöld színű szalagocska nyúlik le a címerpajzs felé, a korona felé visszakunkorodó végük kék. A sisaktakarót sárga színű, ötágú, egyszerű, gombos korona fogja össze. A korona sárga színű, a sisaktakarót a korona alatt közvetlenül összefogó páros abroncs felső része kék színű, alsó része fehér. A címer és a sisaktakaró alatt a címerpajzs formájához igazodó, fehér színű szalagon kék színű, egyedi hatású betűkkel, ívesen található a felirat: ÓFALU.