Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Ócsárd község címere
Nagyítsa ki a képet!

Ócsárd község

(Baranya megye)

Az önkormányzat címere álló, csücskös pajzs, kétharmadában okkersárga, egyharmadában kék színnel osztott mezővel. A címerkép aratást ábrázol. Balról egy kalapos férfi nagy gabonatáblában sarlóval aratja a búzát, mögötte a learatott búzát kévébe kötözi egy nő. Jobbról a kévébe kötött gabonát asztagba rakják, az asztag mögül egy álló férfi emelkedik ki, jobbjában sarlót, bal kezében búzakalászokat tart. A búzakalászok aranyszínűek, a learatott búzatábla mezeje okkersárga, az alakok természetes színűek. A címerfő kék színű, mely az égboltot jelzi. Az égről zuhanórepülésben hét madár repül a föld felé. Az aratás a falusi munka legfontosabb része, a munka betetőzése, megkoronázása, a jövő biztosítéka.

A színek napfényben fürdenek, ezért valamennyi meleg színű: az arany és a melegbarna között. Az ég szikrázóan kék, még a madarak is ezüstösen villognak a fényben.

A sisakdísz helyén ÓCSÁRD felirat olvasható.