Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nyírbogát város címere
Nagyítsa ki a képet!

Nyírbogát város

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

A reneszánsz vonalvezetésû egyenesoldalú négyosztatú csücsköstalpú összetett pajzsforma a történelmi korok címereit idézi. A pajzs haránt vágással ( a pajzstalptól felfelé 9/16 résznél), illetve középen hasítással (1/2), 4 részre osztható. Az egykori királyi hûbéri birtok voltára utal a címerpajzs feletti rostélyos sisakdíszen, ( melynek szinei: ezüst sisak a nyakon arany lánccal, rostély közt fekete és a válnál a a belsőrész szürke) nyitott, ötágú (három hegyesvégűlomb közt két un. gömbös csúcsban végződő) arany lombkorona díszíti.

Két oldalról pedig váltószínü címertakaró öleli körül, jobbról vörös-arany, balról kék-arany szinnel. A különböző mezők természetes címerképei fentről sorban a következők:

Az 1. jobbfelsõ vörös (magyar zászló piros) mezõ közepén a szablyát tartó páncélos kar motívuma (melyben a páncél ezüst a kézfej természetes bőr rózsaszín, a kard ezüst arany markolatvédővel), Bogát vezérre utal.

3. a jobb alsó kék(úniós kék) színü mezõbe szereplõ zöld (magyar zöld) hármashalmon álló dohány növény (arany szinnel és természetes rózsaszín virágzattal), termesztése meghatározó szerepet játszott a község megélhetésében.

A 4. bal alsó vörös mezõ közepén a fonott gabonakéve (arany szinnel) az élet jelképe, s egyben utal arra is hogy a község lakói már a régmúlt idõktõl fogva területeket foglaltak el, az akkor még összefüggõ erdõségektõl a mezõgazdálkodás számára.

A címerpajzs alatti arany szalagdíszen fekete Shopia bold tipusú betükkel a “suum cuique” latin felirat teszi teljessé, mely a Bogáthy-család jelmondata és magyarul így hangzik: mindenkinek a magáét...