Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nyírbátor város címere
Nagyítsa ki a képet!

Nyírbátor város

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

A címer-terv megőrizte a város évszázados történelmi múltját. A pajzs alakja a heraldikában ismert, de szokatlan reneszánszkori lófejpajzs. A sárkány és a sárkányfogak annak a dicső múltú Báthori családnak a címeréből származtathatók, amelynek szellemisége, kultúrája, népéhez érzett hős szeretete példa a város lakossága számára.

A címerpajzsban lévő Jézus-Krisztust jelképező - balra néző - arany húsvéti bárány feje körül a szentség (arany) korongjával, mögötte pedig kereszttel ellátott (arany) húsvéti zászlóval a település 1574-ben készült, "Sigillum de Bátor 1574" körirattal ellátott pecsét lenyomatából őrzi a református hitre áttért lakosság új vallását, melyet azóta is gyakorolnak.

Pajzs: lófejpajzs

Pajzsmező: a címerpajzs felső harmadában zöld mezőben aranyszínű bárány kereszttel és zászlóval. Alsó kétharmadában (zöld színben) arany, ill. bíborszínű 3 sárkányfog osztja a mezőt.