Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Noszlop község címere
Nagyítsa ki a képet!

Noszlop község

(Veszprém megye)

A község címere - a falu valószínűleg legkorábbi 1742-ben készült pecsétnyomóján található ábrázolás alapján készült, megőrizte annak meghatározó, jellemző elemeit.

A címer: egyenes állású, kerek talpú, hasított címerpajzsban elől (a heraldikai jobb oldalon) vörös mezőben zöld hármashalom, közepén elhelyezett aranykoronás, könyöklő, kék ruhás, szablyát tartó levágott kar, a szablya felett ezüst félhold. Hátul (a hereldikai bal oldalon) kék mezőben hegyével fölfelé és élével kifelé fordított, lebegő ezüst ekevas, felette hatágú aranycsillag.

A címer elemei az egykori nemesi és jobbágyfalu pecsétjének jelképeit őrizték meg. Egyaránt utalnak a település békés hétköznapjaira, valamint a helybéliek háborús időkben tanúsított hősiességére. A címer alapszínei a vendégszeretet, a barátság, a földből fakadó sok forrás és a mártírokra, hősökre, valamint a sokszor pusztító tűzvészre emlékeztető kék és píros színek.

A zászló fecskefarkú, a rúd felőli egyharmada kék, a szabadon beugró kétharmada vörös színű.

Az osztóvonalon úgy nyer elhelyezést a község címere, hogy a pajzs hasítóvonala egybeesik a zászló kék és vörös színének találkozásával.