Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nógrádsipek község címere
Nagyítsa ki a képet!

Nógrádsipek község

(Nógrád megye)

Álló, háromszögű pajzs kék mezejében ezüst pajzsfő, három lebegő vörös rózsával megrakva. A kék mezőben alul zöld hármashalom, benne ezüstszegélyű, kék vízszintes hullámpólyával. A középső, magasabb halom fölött lebegő, szárán összefogott három arany tölgyfalevél.

A címerpajzs alatt szárán összefogott, arany makktermésű, két zöld tölgyfaággal kombinált hármas tagolású ezüstszalag. A közepén homorú, két oldalt domború ívű szalag fecskefarok-végződésű. Középső ívében feketével nagybetűs felirat: NÓGRÁDSIPEK. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

A címerpajzsot két oldalról 1-1, a szalagon álló, befelé fordult, vörössel fegyverzett, kiöltött vörös nyelvű, ágaskodó aranygriff tartja.

A címerben szereplő motívumok jelentése

Nógrádsipek nevének a hagyományok szerint vadrózsa a jelentése. Ezt szimbolizálja a címer pajzsfőjében a három Tudor-rózsa.

A pajzs alatti tölgyfaágak a Nógrádsipeket körülölelő erdőket jelképezik. A falu földrajzi elhelyezkedésére a hármashalom, a tájat átszelő patakokra a vízszintes hullámpólya utal, külön jelentősége is van a címerben: jelképezi a múltat, a jelent és a jövőt.

A pajzsban található arany tölgyfalevelek a haladó gondolkodást fejezi ki, mely a polgári erényekért elnyerhető latin tölgykoszorún keresztül vonult be a jelképek sorába.

A palócságot a pajzsokban megjelenő vörös és kék szín jelzi. A palóc ember mentalitását a békeszerető, nyugodt, csendes voltukat közvetett módon a címerpajzs belső rendszere, nyugodtsága, színvilága jelképezi.

Nógrádsipek címerében pajzstartóként a griff a történelmi, néprajzi, közösségi hagyományait őrző, védő nógrádsipeki polgárt ábrázolja. A címerállatok minden esetben az embert képviselik a címerben. A griffben az oroszlánnak és a sasnak tulajdonított összes erény ötvöződik.

A felfegyverzett griff emléket állít egyúttal a község azon lakosainak is, akik a történelem viharos időszakaiban életükkel, vérükkel áldoztak hazájukért, szűkebb otthonukért, községükért.

Arany: értelem, ész, hit

Ezüst: bölcsesség, tisztaság

Vörös: hazaszeretet, tenni akarás

Kék: állhatatosság, elvhűség

Zöld: szabadság, szeretet, remény