Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nemesgulács község címere
Nagyítsa ki a képet!

Nemesgulács község

(Veszprém megye)

A címer álló helyzetű, csücskös talpú pajzs, veressel és kékkel vágva. A felső (veres) pajzsmezőben két egymásba fonódó arany szőlővessző lebeg. A szőlővesszőkön három arany szőlőfürt látható. Az alsó kék pajzsmezőben egy kúp alakú zöld színű hegy emelkedik ki.

A címerpajzs felett egy szembenéző ezüstsisak látható, aranydíszítéssel. Az aranysisak-koronára könyökével egy behajlított, ezüst páncélos kar támaszkodik. A páncélos kar hegyével bal haránt irányba néző aranymarkolatú ezüstszablyát tart.

A címertakaró jobb oldala veres, fonákja arany, bal oldala kék, fonákja ezüst.

A község nevének "Nemes" előtagja arra utal, hogy a községet a középkorban, többségében kisnemesek birtokolták. Erre utalnak a címerpajzs nemesi heraldikára jellemző díszítményei (sisak, sisaktakaró).

Nemesgulácsnak nagyon szép viaszpecsét-lenyomata maradt fenn. Az új címer ennek a régi címeres pecsétnek az ábrájából indul ki. A címeres pecsét pajzsában: a szablyatartó kar helyére a falu melletti Gulács-hegy és az itt termő borokat jelképező szőlő került.