Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nemescsó község címere
Nagyítsa ki a képet!

Nemescsó község

(Vas megye)

A címer kék színű doborpajzs, középtengelyében aranyhorgony előtt kurzív N.C.K. betűk olvashatók. A pajzson arany nemesi lombkorona van.

. Ha egyszerűsíteni akarnánk a címer tengelyében lévő aranyhorgony jelentését, akkor azt mondanánk, hogy a remény jelképe. A horgony előtt a kurzív N.C.K. betűk olvashatók. Ezek a betűk hosszú időn keresztül a község pecsétnyomójában voltak. A község elöljárói ezeket a betűket nyomták rá a helyi határozatok aljára, jelezvén, hogy a hozott határozat hiteles. Tehát a 3 betűszó azt jelenti: Nemescsó község. Többekben felmerült a kérdés, hogy a C helyett miért nem Cs betű olvasható, ha már a három betű azt jelenti Nemescsó község. Ennek is meg van a magyarázata. A XIII. század végi írásos anyagban a község nevét úgy írták, hogy CHOO. A XVI. század környékén, mikor a település neve Nemes-csó lett, még mindig CH-val írták a Csót. Majd csak a XVIII-XIX. században írták CS-vel két oó-val és kötőjellel, hogy Nemes-csoó. Csak a XX. század elejétől használják a mai formájában a község nevét.

A címerben elhelyezett jelek, betűk a község történelmét szimbolizálják, az egyszerűnek tűnő címer gazdag múltat takar.