Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nagyszénás nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Nagyszénás nagyközség

(Békés megye)

A címer álló, csücskös tárcsapajzs, 2/3-1/3 vízszintes pólyával vágott: felső kék mezejében aranyszínű álló kéve, vörös színű átkötéssel, az előtérben heraldikailag jobbra forduló vörös ruhás hajlított kar, mely ezüstsarlót markol. A tárcsapajzs alsó, piros mezejében ezüstsávval keretezett fekete ekevas, heraldikailag balra mutató csúccsal. Az oromdísz: háromágú, aranyszínű leveles korona, grafikailag egyszerűsített változatban.

A címer színei: a vörös, kék, fekete, ezüst és arany. Ezek a színek az Árpád-házi királyok címereiben is megtalálhatók. A vörös szín az erőt, az ezüst a hűséget, a kék szín a békét jelképezi. A vörös ruhás kar az erőt, a sarló és a búzakéve a mezőgazdaságot, az ekevas az összefogást jelképezi. Az aranyszínű, háromágú korona a megyéhez való tartozást szimbolizálja. Az ezüstsáv a település elődjének Árpád-korból való eredeztetését fejezi ki.