Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nagyrécse község címere
Nagyítsa ki a képet!

Nagyrécse község

(Zala megye)

A címer csücskös talpú pajzs formájú, melyet aranykontúros vörös-zöld, szimmetrikus reneszánsz címerpalást fog közre. A címerpajzs osztása "felnegyedelt", a negyedek alapszíne zöld és kék.

Az első és negyedik mező kék, a második és harmadik zöld. Az egyes negyedeket ezüstkereszt és az azt keretező fekete kontúr választja el egymástól.

A címer képei a négy negyedben a következők:

Az első mezőben cinóber vörös, keresztvégű kereszt, vékony fekete kontúrral a falu régi nevére utal (Egyházas-Récse);

A második mező a község múlt századi bélyegzőjében található kasza, villa, cséphadaró ábrát tartalmazza vastag, fekete kontúrral, aranyszínű belsővel - az ábra a falu megélhetését adó paraszti munka eszközeit jeleníti meg.

A harmadik mezőben fekete kontúros aranyoroszlán kardot és levágott török fejet tart utalva a falu egykori kegyurának, az Inkei családnak a címerállatára.

A negyedik mezőben cinóber vörös rák figura sienna kontúrral a község nevének eredeti jelentésére utal (Récse=rákfogóhely).