Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nagypeterd község címere
Nagyítsa ki a képet!

Nagypeterd község

(Baranya megye)

A címerpajzs a csücskös talpú pajzs barokkos változata. A pajzs alakja azonos a település volt földesurainak, az Eszterházy család címerének címerpajzsával. Címerpajzs kívül vastagabb, belül vékonyabb fekete vonallal keretes. A keret és a pajzsmező egésze mély piros színű. Pajzsmezőben talpas, barokkos váza, mint a település 1774-es, első ismert pecsétjében.

A talp barna és világosbarna színű. A barokkos váza világosbarna, benne sötétbarna díszítések. Szélei vékony fekete vonallal kiemeltek. Barokkos vázában a zöld színű hármashalom, mint ősi magyar jelkép, ez egyben utal a földre, a föld termékenységére, arra, hogy az itt élők foglalkozása a múltban elsősorban földművelés volt. Hármashalom közepéből emelkedik ki a barna törzsű életfa, alul aranyszínű, a pávatollhoz hasonló motívum, felül két-két barna színű ág zöld levelekkel, barna színű termésekkel, legfelül balra és jobbra egy-egy sárga színű tulipán, alatta egy-egy zöld levéllel, felül az életfákra jellemző sárga színű rózsa.

A Peterd helynév a Péter személynév -d képzős származékából keletkezett. A Nagy- előtag Kispeterd előtagjával van korrelációban, vagyis szerepe megkülönböztető, és utal a két település közötti nagyság különbségére.

Nagypeterd első ismert pecsétje 1774-ből származik. A sigillum 17x25 mm-es ellipszis. Két, a szárán összekötött pálmaág között barokkos váza, melyből középen és két szélén virágok emelkednek ki.