Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nagylók község címere
Nagyítsa ki a képet!

Nagylók község

(Fejér megye)

Címere: álló, hegyes talpú pajzs, melynek vörös mezeje diagonális dongaívekkel, kékkel süvegelt. A jobb (vörös) mezőben ezüst kettőskereszt, a bal (vörös) mezőben stilizált aranyliliom lebeg. A süvegelés kék mezejében ezüsttel fodrozott zöld vízen aranyos gálya kibontott, vörös vitorlákkal jobb felé halad.

A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló, aranyszegélyű, természetes színű csőrsisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon aranymedállal. A sisakon háromágú, rubinokkal és zafírokkal ékesített leveleskorona van.

A foszlányok jobbról zöld és arany, balról kék és ezüstszínűek.

Mivel a település neve szláv eredetű, így az Árpádok címerében már szereplő kettős (lotharingiai) kereszt felvétele indokoltnak látszott. A stilizált arany liliom az első, név szerint is ismert lakosra utal, s a település 14. századi felemelkedését szimbolizálja.

A település felvirágoztatásáért igen sokat tett a múlt század második felében gróf Zichy János, akinek védőszentje, a vízen járók és vízimolnárok oltalmazója, Nepomuki Szent János volt. A kibontott vitorlázatú gálya az ő pecsétgyűrűjén szerepel, de egyben azt is bemutathatja, hogy a község kiállva az évszázadok nagy megpróbáltatásokkal járó viharait, ma is céltudatosan halad céljai felé; ezért került a vitorlás hajó a kékkel süvegelt mezőbe.

A sisak a nagy világégések helyi hősi halottainak emlékét idézi, a települési autonómiát pedig a korona jelzi.