Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nagyiván község címere
Nagyítsa ki a képet!

Nagyiván község

(Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Címere kékkel és zölddel vágott, csücskös talpú, szimmetrikus, reneszánsz pajzs, aranykerettel.

A felső mező (a címerpajzs 5/7 része) kék, a pajzstalp zöld színű.

A pajzs egész felületét uraló címerkép a bal mellső lábával fecskefark talpú, aranykeresztes, piros lobogót tartó, a lobogóra tekintő, jobbra lépő ezüstbárány.

A sisakról kívülről kék, belül zöld színű, díszesen vagdalt, térben ábrázolt sisaktakaró hull alá. A sisaktakarót ötleveles, aranykorona rögzíti a szembetekintő, fémszínű, rostélyos sisakhoz. Az oromdíszek szimmetrikusak.

A címert csőrével és jobb, illetve bal lábával két oldalt gólya tartja.

A címer alatt hullámosan tekeredő, kívül zöld, belső oldalán kék színű, egyenes végű, középen 1277 feliratú szalag található. A szalag felirata és körvonala arany.

A vágott címer mázai utalnak a végtelennek látszó pusztára (kapcsolódás a Hortobágyhoz).

A bárány címerkép (hajdani bélyegzőnyomat alapján) vallási eredetű, kapcsolódik a település nevéhez:

Szent Iván (Keresztelő Szent János) mondotta Jézusról: - Nézzétek ott az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit -, vagyis legyőzi a bűnt és a halált a feltámadásával. A felemelt zászló a győző uralkodó jelvénye.

A címert tartó állatok a település arculatát és hangulatát befolyásoló környező élővilág tiszteletét hivatottak jelképezni.