Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nagycsécs község címere
Nagyítsa ki a képet!

Nagycsécs község

(Borsod-Abaúj-Zempén megye)

Egyenes oldalú, egyenesen álló csücskös talpú a pajzs. Színe kobaltkék. A pajzsszegély vékony fekete vonal, belül arany.

A cölöphelyen, a pajzstalp közepén áll a falu temploma. Térhatású ábrázolás. A nyugati front dominál, jobbra perspektivikusan futnak az északi oldal vonalai. A csúcson katolikus kereszt, román ablakok. A templom színe ezüst, árnyékolás aranyfémekkel.

A pajzsderék jobb és bal oldaláról felfelé ágaskodó halak, íveltek, tengelyesen szimmetrikusak, tekintetünk a keresztre néz. Színük ezüst.

A pajzson ezüst, ötpántú tornasisak. A pántok és a nyakrész szegélye arany. Felül háromlombú sisakkorona, színe arany.

A sisakdísz jobbra ágaskodó ezüstló aranykantárral. A ló két oldalán 2x2 részes többtollú, felfelé növekvő, kifelé néző szárny található. Színezése megegyezik a sisaktakaró színezésével.

Bevagdalt, levélszerű a sisaktakaró. A jobb oldali bélés arany, a külső oldal kék. A bal oldali bélés ezüst, a külső oldal vörös.

Az egész címer olívzöld, tojásdad alakú foglalaton nyugszik.

A foglalat belső színe homokszín. Az olívzöld keret alján vörös-kék, háromszög alakban bevágott szélű ívelt szalag. Rajta álló arany antikvával a NAGYCSÉCS felirat.