Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nagybudmér község címere
Nagyítsa ki a képet!

Nagybudmér község

(Baranya megye)

A címerpajzs a tárcsapajzs modernizált változata.

Alsó csücskében aranyszínű, lobogó címerszalag, benne nagy fekete betűkkel a település neve: NAGYBUDMÉR.

Balra és jobbra az az évszám (1291), amikor Budmér nevét először említették az írott források. A pajzs felett balra és jobbra induló címertakaró a pajzs alsó részéig nyúlik le.

Bal oldala aranyszínű, jobb oldala piros, kontúrjai fekete vonalakkal kiemelve. A pajzs felett aranyszínű korona jelzi, hogy a település már a Magyar Királyság megszűnése után létezett.

A koronában három piros, kettő zöld kő. A pajzs alsó és felső harmadában vágott.

Alsó harmada zöld, átlós fekete vonalakkal jelölve. A zöld szín és a fekete vonalak jelzik a földet, amelyből a település lakossága élt. Kék, hullámzó vízfolyás, amely mutatja, hogy a faluban, illetve tágabb környezetében vannak vízfolyások. A pajzs felső része kék színű. Benne fekvő, ezüstszínű kard a Batthyány család címerében lévőhöz hasonló. A kard jelzi azt is, hogy a török hódoltság kezdeti időszakában a település lakossága kisebb harcokban ellenállt a hódítóknak.

A kardtól balra és jobbra két nyolcágú, sárga színű csillag, mint a település 1767-es pecsétjében. A két csillag jelzi a településen élő nemzetiségek több évszázados békés egymás mellett élését is. A pajzs középső vágott része piros. A földből háromágú, sárga színű búzakalász emelkedik ki, mint a település 1767-es pecsétjében, balra és jobbra zöld levelű és piros termésű szőlőindák jelzik, hogy a falu népe szőlőtermesztéssel és borkészítéssel is foglalkozott.

A búzakéve és a szőlőindák felett, bal oldalon élével lefelé forduló, stilizált, ezüstszínű eke, jobb oldalon élével lefelé forduló, stilizált ezüstszínű csoroszlya.

Felettük három, sárga színű virág, mint a település 1797-es pecsétjében.