Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nagyatád város címere
Nagyítsa ki a képet!

Nagyatád város

(Somogy megye)

Nagyatád címere: álló, csücskös talpú pajzs, kék mezejének zöld udvarán szentélyével jobbra néző, bal oldali egyablakos toronnyal épült ezüsttemplom áll, fedele és toronysisakja vörös, a torony és a szentélyzáródáson egy-egy aranygömbre helyezett aranyos kereszttel; az ajtó- és az ablakkeretek kékek, ezüsttel árnyalva. A képmező bal oldalán egy fa látható természetes színű (barna) törzzsel és zöld lombozattal.

A pajzs felett természetes színű, aranyszegélyű, aranymedalionnal ékesített, aranyos pántú, vörös bélésű tornasisak fordul enyhén jobbra, rajta zöld és vörös ékkövekkel díszített ötágú (három levél és két ezüst gyöngy), nyitott leveles korona helyezkedik el.

Sisakdíszként a pajzsmező templomának kicsinyített mása szerepel a korona zöld bélésén. A foszlányok jobbról kék és arany, balról vörös és ezüst.