Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nadap község címere
Nagyítsa ki a képet!

Nadap község

(Fejér megye)

A felső pajzsmezőben szereplő hármashalom naturális közelítő ábrázolása a községet övező hegyeket szimbolizálja.

Nyugatról kelet felé haladva a három hegy neve: Meleg-hegy, Templom-hegy és Csúcsos-hegy. A stilizált templom a község katolikus templomát jelképezi, amelynek legfőbb nevezetessége az, hogy itt keresztelték meg Vörösmarty Mihályt.

Az alsó pajzsmezőben látható emlékmű a „szintezési ősjegy" naturális ábrázolása. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején 1871-től 1888-ig az adriai Trieszt-től elindulva meghatározták ennek a helynek a pontos tengerszint feletti magasságát.

1921-től erről a pontról határozták meg minden magyarországi térkép magassági adatát. A két stilizált rózsa nem csupán heraldikai díszítő motívum, hanem arra utal, hogy Nadapon van még egy szintezési ősjegy is. A II. Világháború után 1953-ban meghatározták e hely pontos tengerszint feletti magasságát, de ezt a Varsói Szerződésben használatos Balti-tenger partján lévő Kronstadt (Kalinyigrád) városhoz képest.

Ez emlékművön olvasható „N" betű a község nevének rövidítése, a valóságban nem szerepel az obeliszken.