Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Murarátka község címere
Nagyítsa ki a képet!

Murarátka község

(Zala megye)

Háromszögű pajzs kék mezejében természetes zöld pajzsláb, benne két fehér hullámos pólya, mely felett természetes zöld levelű fehér tündérrózsa lebeg.

A pajzs felett fekete betűkkel lebegő „MURARÁTKA” felirat látható.

Murarátka igazi vonzerejét értékes környezete, a természeti táj szépsége, érintetlensége, a településen élő emberek kedvessége, vendégszeretete jelenti. A hegyi kápolnája mellől csodálatos kilátás nyílik a Mura völgyére. A községet ma is sűrű erdők veszik körül a jellegzetes dombos zalai lankákon.

Murarátka jelenkori címerének kék háromszögű pajzsára a község védett virága, a fehér tündérrózsa került. A virág és a kék szín együtt szimbolizálja azt az egészséges levegőjű, tiszta falut, ahol ez a védett virág képes élni és szaporodni. Ugyanakkor figyelmeztet is bennünket arra, hogy ezt a környezetet nem kihasználni, hanem óvni és védeni kell.

A természetes zöld pajzsláb a benne lévő két hullámos pólyával a község nevében is szereplő Mura folyó szimbóluma.