Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Mosonszentmiklós község címere
Nagyítsa ki a képet!

Mosonszentmiklós község

(Győr-Moson-Sopron megye)

A címer hullámos ezüstpólyával vágott, álló, kerektalpú pajzs, felső kék mezejében zöld talajon, kőlábazattal összefogott, lebegő templomegyüttes: középen vörös tornyú ezüsttemplom órával, három ablakkal és nyitott kapuval, jobbra és balra egy-egy vörös tetős, kétablakos, nyitott kapuzatos ezüstkápolna, lépcsővel.

A jobb oldali fölött lebegő arany, latin kereszt, a bal oldali fölött két, keresztbe rakott ezüst, vitézi kard. Az alsó, zöld mezőben két lebegő arany szőlőlevélen egy arany szőlőfürt. A pajzs fölötti hullámos arany-vörös szalagon a helység neve vörös betűkkel: „MOSONSZENTMIKLÓS”

A címer jelképeinek ismertetése:

A felső kék mező a tiszta égboltozatot, az egészséges életelemet jelképezi. A templomegyüttes a helység legjellegzetesebb épülete. Ha a templommal szemben állunk, annak bal oldalán áll a régebbi, ún. „Szent Kereszt-kápolna”. Ezt a műemlékesek „Kálvária-kápolnának” is nevezik. A templomtól jobbra áll a „Hősök kápolnája”, melyet később, az I. világháború után építettek közadakozásból. Ennek belső falain láthatók az I. és a II. világháború hőseinek és áldozatainak márványba vésett nevei. A Szent Kereszt-kápolna fölött lebegő latin kereszt a lakosság katolikus vallására és istenhívő mivoltára utal, a Hősök kápolnája fölötti két kard a két nagy háborúban vitézül harcoló, de soha vissza nem tért hősi halottakra és az utódok kegyeletes emlékezetére utal. A hullámos ezüstpólya a tájnak meghatározó eleme és a település lakóinak egykor bőséget, jólétet biztosított. Az alsó zöld mező a környék mezőgazdasági jellegét hívatott kihangsúlyozni, a szőlőlevelek és a tömött fürt a fejlett és kedvelt szőlőművelést szimbolizálja.

A zászló hátlapján évszám látható: 1208., a település legrégebbi okleveles említésének időpontja. A zászló kék-fehér-zöld alapszíne a címer hasonló színeivel megegyezik.

Heraldikai értelmezések:

Az alul lekerekített, kerektalpú pajzsot doborpajzsnak nevezzük. Ha a pajzsot vízszintesen megosztjuk, akkor vágásról beszélünk.

A jobb, ill. a bal oldalt úgy kell értelmezni, mintha a pajzsot magunk előtt tartanánk, esetünkben pl. a Hősök kápolnája balra áll. Ha egy címerkép nem nyugszik valamin, akkor azt lebegőnek nevezzük. Fekete-fehér ábrázolás esetén a színeket különböző irányú vonalkázással jelöljük: ez a színkód. A vöröset függőleges, a kéket vízszintes, a zöldet jobbról balra lefelé irányuló 45O fokos vonalkázással, az aranyat (ami nem egyenlő a sárga színnel) pontozással, az ezüstöt (ami egyenlő a fehérrel) üresen hagyva. A fekete színt kis felület esetén tömören, nagyobb felületnél vízszintes-függőleges rácsozással szoktuk jelölni.