Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Mosonmagyaróvár város címere
Nagyítsa ki a képet!

Mosonmagyaróvár város

(Győr-Moson-Sopron megye)

Mosonmagyaróvár város címere tárcsa alakú pajzs. Alapszíne vörös és kék. A pajzsot ezüstszínű, kék és vörös kövekkel díszített ötágú korona fedi.

A címer harmadolt.

Felső része függőlegesen osztott (címertani kifejezés szerint hasított), alsó részén vízszintes osztás (vágás) határolja le. Bal felső részén (heraldikai jobb oldalon) foglal helyet Magyaróvár egykori címere, a két függő bástyával övezett kaputorony. A lebegő címeralak színe ezüst, háttere vörös, amint az II. Mátyás király 1609-ben keltezett oklevelén megtalálható.

Jobbra tőle (a címertani bal oldalon) Keresztelő Szent János ábrázolása látható, aki a városegyesítés előtti Moson pecsétjének alakja (ezt 1555-ös pecsétjének vésete bizonyítja. A szintén lebegő figura alapszíne ezüst, háttere kék, a kezében tartott zászló színe vörös, benne a kereszt ezüstszínű).

Az alsó harmadban a fentiekkel ellentétes színmegosztásban balra kék, jobb oldalon vörös alapon két vízszintes irányú hullámos ezüstpólya fut végig, jelképezve a város folyóit, a Mosoni-Dunát és a Lajtát.