Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Mórichida község címere
Nagyítsa ki a képet!

Mórichida község

(Győr-Moson-Sopron megye)

A címer haránt negyedelt, álló, gótikus pajzs pajzsfővel. Első - zöld - mezejében három hullámos ezüstpólya fölött háromnyílású boltozatos ezüst kőhíd. Második - vörös - mezejében lebegő, lóhere végződésű arany latin kereszt. Harmadik - vörös - mezejében lebegő, ezüst Luther-rózsa zöld szirom levelekkel, a vörös szívben ezüst latin kereszt. Negyedik - ezüst - mezejében lebegő, zöld szőlőlevélen arany szőlőfürt. A fekete pajzsfőben két nyolcágú aranycsillag között "1242" évszám arany betűkkel. A pajzs élén vörös-fehér-zöld-fehér-vörös sisaktekercsen egy háromlombos, nyitott ékköves arany sisakkorona nyugszik, csúcsán egy gerezdelt nyolcágú csillaggal. A pajzs alatt "MÓRICHIDA" felirat aranybetűkkel, zöld keretezéssel. A pajzs két oldalán stilizált olajágak.

A három hullámzó folyó: a Bakony-ér, a Csangota patak és a Marcal folyó. A fölötte lévő kőhíd a Móróic gróf által épített hídnak állít emléket, amelyről a települések, illetve a mai település is vette a nevét. A kereszt és a Luther-rózsa a katolikus és az evangélikus valláshoz való tartozást szimbolizálják, a szőlőfürt pedig a környék fejlett szőlőtermelő tevékenységére utal. A pajzsfőben található évszám IV. Béla magyar király 1242. október 6-án történt látogatását jelzi. A pajzsforma gótikus, a középkori eredetre utal, a pajzson látható korona a csillaggal pedig Kis-Mórichida egykori pecsétképe, amelyet még 1818-ban is használtak. A domináns vörös, fehér, zöld színek a magyar címer és zászló színeivel azonosak, és a település hazafias szemléletét és érzületét tükrözik.