Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Molnaszecsőd község címere
Nagyítsa ki a képet!

Molnaszecsőd község

(Vas megye)

A címer: sima pajzs alakú. Közepén függőleges irányban 3-as hullámú vonallal a Rába folyó világos csíkja osztja ketté a pajzsmezőt. A bal oldali fél mezőben egy malomépület látható vízikerékkel, a jobb oldali mezőben egy szál rózsa, amely a község 1800-as évekből származó pecsétjéről került a címerbe. A címerpajzs felső részén a MOLNASZECSŐD felirat a község nevét jelöli. A címer színösszetételét 5 szín határozza meg. A bal oldali pajzsmező fűzöld alapú, amelyben arany házfalú, piros tetős malomépület helyezkedik el fekete vonalas kontraszttal, fekete vízimalomkerékkel és két ablakkal. A jobb oldali pajzsmező aranyalapú, amelyen fekete, vonalas kontrasztú, zöld szárú és piros virágú rózsaszál jelenik meg. Az egész pajzsmezőt határozott fekete kontrasztvonal veszi körül. A felirat szintén fehér alapon fekete betűkkel készül.

Molnaszecsődöt, mint alapvetően mezőgazdasággal foglalkozó települést a zöld mező és az aranyló napfény együttese jellemzi, s ez az aranyló gabonatáblák jelképe is lehet. A piros szín, amely a malomtetőben és a rózsa szirmaiban jelenik meg, az életet, a kivirágzást, a jövőbe vetett hitet is szimbolizálja. A fehér Rába-vonal és a fekete rajzolat az egész kompozíció egymásra épülő kontrasztját hangsúlyozza.