Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Moha község címere
Nagyítsa ki a képet!

Moha község

(Fejér megye)

A címer egyik legfontosabb alkotóeleme a pajzs, amely klasszikus formát, az ún. háromszögű pajzsot követi. A háromszögű pajzs harántvágásokkal három mezőre osztott. Az első mező zöld hátterében lebegő, három aranyszínű gabonakalász látható. A második mező kék háttérben ugyancsak lebegő, ezüsttörzsű és zöld lombkoronájú tölgyfa. Az első mező ábrája a mezőgazdaságra, mint a népesség fő megélhetési forrására, a második mező ábrázolása a "Parkerdőre" utal.

A harmadik mező a település fő jellemzőjét, a Mohai Ágnes forrást és annak gyógyhatású vizét ábrázolja. A vörös háttérben ezüstosztással kialakított kút, amelyből ezüstszínű, balra és jobbra elhajló forrás tör fel, a visszahulló vízcseppek - balról és jobbról - kékszínűek. A forrás ábrázolását aranyszínű, természetesen tekeredő kígyó fogja közre. (Ezen ábrázolás ugyan ellentmond a heraldika klasszikus szabályainak: a fémre fém, a színre szín [arany és ezüst, vörös és kék] kerül. Az ellentmondást feloldja, hogy a lakosság ezen ábrázolással azonosul.)