Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Miszla község címere
Nagyítsa ki a képet!

Miszla község

(Tolna megye)

Miszla község összetett címert birtokol.

A csúcsaiban csapott reneszánsz öregpajzs kékkel és ezüsttel bal haránt osztott. A pajzsfő kék mezejében jobbról tizenhat (nyolc hosszabb között nyolc rövidebb) sugarú arany Nap, balról ezüst telő holdsarló látszik.

Az ezüst mező zöld hármashalmán természetes színű (barna) gímszarvas szökell jobbra.

A boglárpajzs hasonló alakú; mezejét a pajzstalp magasságában homorú hullámos vágás bíborral és kékkel osztja. A felső, bíbormezőben természetes színű (rózsaszín), fekete hajú és szakállú vadember növekszik, fején zöld lombkoszorú, ágyékát is zöld levelek takarják, jobbját csípőjén nyugtatja, baljával vörös-ezüst zászlót emel. A (vizet jelképező) kék mező homorú ezüst fodrokkal tagolt, közepén kétágú fekete horgony lebeg.

A címer alatt jobbról és balról kétszer meghajtott, fecskefarkú ezüstszalagon kékkel a MISZLA felirat olvasható.

A lakosságot azóta is a mezőgazdasági tevékenység tartja el.

Az 1800-as években megépült a református és a katolikus templom, majd az 1900-as években az evangélikus templom építésével megvalósult, hogy mindhárom felekezetbe tartozó hívek saját templomukba járhatnak.