Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Mindszent város címere
Nagyítsa ki a képet!

Mindszent város

(Csongrád megye)

A címerpajzs egyenes állású, alul kerek behajlással csúcsban végződik. Teteje egyenes, felső két sarka lecsapott, két oldalán ívelt bevágás van.

A pajzsmező kék színű. A felső pajzsmező közepén egy hegyével felfelé álló XVIII-XIX. századi ekevas van, természetes szürke színnel, plasztikus ábrázolással. Ívelt éle a pajzs bal oldala felé néz. Két oldalán egy-egy függőleges helyzetű, hasával befelé forduló ezüsthal látható, piros úszókkal. Az alsó pajzsmezőben, fentről egy szélesebb, egy keskenyebb, vízszintes hullámvonalú ezüstpólya. A hullámhegyek középen és a két szélen.

A pajzsmező kék színe a levegőt, az eget, a vizet idézi, melyek a tisztaság, az igazságosság és hűség jelképei. Az ekevas az ősi földművelést, Mindszent lakóinak fő foglalkozását jelzi, a két hal pedig az alapító hét halászcsaládra is utalva az ősi halászatot jelképezi. A szélesebb hullámvonalú ezüstpólya a kanyargó Tiszát, a keskenyebb a Kurcát jelenti, mint a város földrajzi adottságát a két folyó találkozásánál, valamint a halászat és a kompátkelés színterét.