Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Mezőhék község címere
Nagyítsa ki a képet!

Mezőhék község

(Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Arany, kék, zöld színű, ívesen gallérozott, szimmetrikus, barokk pajzs a címer. A jobb gallér arany, a bal gallér kék mázú. A pajzsderék és a talp zöld. A fekete kontúrú aranykeretet a pajzsfőnél mindkét oldalon kettős csiga díszíti. A csigavonalaknál a keret megszakad (nem látható) a pajzsfő jobb és bal oldali peremének hátra hajlása miatt. Az íves keret felső része megtört, és a szimmetriatengelyen fölfelé csúcsosodik, mely a pajzsfőnél megszakad (nem látható) a pajzsfő bal és jobb oldali peremének behajlása miatt.

A jobb oldali aranygalléron piros, karmait kifelé meresztő, piros nyelvét nyújtó, lépő griffmadár található. A bal oldali kék galléron három aranykalász van. A zöld pajzsderekat és pajzstalpat a farktollait legyező-alakban kitáró páva uralja. A páva stilizált, domináns színe: arany.

A pajzson aranykorona látható. A koronát középen stilizált liliom, jobb és bal oldalt két-két aranygomb díszíti. A koronából a pajzsot mindkét oldalon körbevevő takaró hullik alá. A jobb oldali takaró kívül zöld, belül arany. A bal oldali takaró kívül kék, belül arany.

A reneszánsz pajzs alatt mindkét végén fodrozódó, ívesen lobogó, szimmetrikus, fecskefark végződésű, arany és zöld bevonatú, feketével szegélyezett szalag látható. A szalag külső aranyborításán fekete „MEZŐHÉK” felirat olvasható.