Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Mezőgyán község címere
Nagyítsa ki a képet!

Mezőgyán község

(Békés megye)

Címere: álló csücskös talpú pajzs, kék mezejében enyhén balra forduló, balra néző, kiterjesztett szárnyú, levegőbe emelkedő (evolans) ezüstkócsag tart karmaiban - a heraldikában szokatlan módon - aranyló tölgyfaágat.

A címeren sisak nincs, foszlányok nem övezik.

A település címere felidézi a múltat. Írásos adatok bizonyítják, hogy már a XIII. században "a szent király jobbágyfiai" (filii iobagionum sancti regis) lakják, erre a szabadságra utal a kócsag (a kócsagtoll a kiválóság jele sisakforgóban vagy sisakon). Ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a vidék vizes, lápos volt egykor, jó védelmet nyújtva a lakosságnak. Megjegyzendő, hogy az itt birtokló Tisza-család címerében is, az öregpajzs pajzsfőjének jobb oldalán lápos, vízjárta területet ábrázoltak. A kócsag ugyanakkor Krisztus jelképe is, kifejezi egyben a hitben való állhatatosságot. A tölgyág a helytállás, a hadi vitézség jelvénye. Utalhat arra a csatára is, amely a falu határában a Csapás-ér mellett zajlott a török időkben, de jelképezheti azt a hősi kitartást is, amellyel a települést lakói közel ezer esztendeig éltették.