Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Mezőberény város címere
Nagyítsa ki a képet!

Mezőberény város

(Békés megye)

A város címere hullámos ezüstsávval vágott, aranyrámás reneszánsz pajzs, felső része aranykaróval hasított. Az első, kék mezőben három arany búzakalász - az első és a harmadik szárán egy-egy aranylevéllel, a középső cölöpösen, a két szélső jobbra, illetve balra dőlve lebeg. A második, kék mezőben lebegő, fekete kacsos arany szőlőfürt. A harmadik, vörös mezőben arannyal szegélyezett fekete ekevas lebeg. A hullámos ezüstsáv fekete vonallal vágott.

A reneszánsz pajzs alakja kiterített állatbőrre emlékeztet, az egykor virágzó tímármesterség jelképe. A vágott hullámos ezüstsáv a Mezőberény földjeit átszelő Kettős-Köröst jelképezi.

A búzakalász, a szőlőfürt és az ekevas a mezőgazdasági termelés különböző ágaira, valamint a település iparára utal, e mellett a három nemzetiség: a magyar, a német és a szlovák több évszázados békés együttélését is szimbolizálja.