Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Meszlen község címere
Nagyítsa ki a képet!

Meszlen község

(Vas megye)

A címeren kék színű csücskös pajzsban, zöld hármashalmon, jobbra lépő, kettős farkú, nyelvét kiöltő aranyoroszlán, amely jobbjában aranymarkolatú görbe szablyát, baljában leveles arany szőlőfürtöt tart. A pajzs felett négy aranypántos lovagi sisak, amelyen lombos aranykoronából a pajzson leírt aranyoroszlán látszik, jobbjában szablyát, baljában szőlőfürtöt tart.

A pajzsot jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst foszladék övezi.

A címerképek jelentése: A meszleniek jelentős szerepet játszottak Vas vármegye életében - 1596-ban pl. Vas és Sopron vármegyék együttes nemesi ülését itt tartották meg - teljes joggal vették fel és használták comminitásuk, közösségük címerében az aranyoroszlánt.

A falu lakói, akik nemcsak önállóak, de nemesek is voltak, zászlót szenteltek falujuknak. A nemesség szimbóluma volt a sárga-kék zászló, középen a címerükkel. Levéltárak mélyéről került elő a pecsétnyomóval és más eredeti dokumentumokkal együtt. Címerükön zöld halmon áll egy oroszlán, jobb elsőjében egy kard, baljában egy szőlőfürt. A rostély és a korona fölött még egy oroszlán, a születő és új jelképeként.