Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Mende község címere
Nagyítsa ki a képet!

Mende község

(Pest megye)

A pajzs alakja: csücskös talpú. álló helyzetű. A pajzsfőt arany jobb harát pólya szeli át. A pajzsfő bal oldalán (pajzsfő hátsó része) aranykereszt címerkép, jobb oldalán (pajzsfő eleje) arany Luther-rózsa címerkép helyezkedik el kék mezőben. A pajzstalp elején három aranyszínű búzaszálból álló csokor, a pajzstalp hátsó részén arany szőlőtőke, indával, 6 soros szőlőfürttel, kék mezőben hét zöld halom.

A címer 3-as osztása arra a 3 középkori falura utal, melynek romjain a mai Mende jött létre.

Többségében a felvidékről érkeznek az első telepesek. Ők hozzák magukkal az evangélikus hitet. Címerünkben őket jelképezi a Luther-rózsa. 1724-től fokozatosan növekszik a lélekszám, s egyre több katolikus család telepedik meg. A falu címerében a talpas kereszt szimbolizálja ezt.

Az itt élők főleg gabonatermesztéssel és szőlőműveléssel foglalkoztak, melyre az 1700-as évek végén keletkezett községi pecsét ábrázolása is utal. Ezért jelenik meg címerünkben a búza és a szőlő.