Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Méhtelek község címere
Nagyítsa ki a képet!

Méhtelek község

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

A címer: kékkel és arannyal negyedelt tárcsapajzs, amelynek negyedei közül az elsőben ezüsttemplom, a másodikban haránt helyzetű zöld tölgyfaág barna makkokkal, a harmadikban vörös idol lebeg, a negyedikben pedig ezüst hullámpólya látható. A pajzs alatt lebegő szalagon a felirat. „MÉHTELEK”.

A tárcsapajzs négyes felosztása arra utal, hogy a településre az 1970-es árvíz után másik három falu lakossága költözött át, így négy közösség kovácsolódott eggyé az elmúlt 33 év során. Az első mezőben a község egyetlen történeti jelentőségű épületének stilizált mása látható, amely az összetartozást, az egyetemes értékek tiszteletét hirdeti. A második mezőbe került az 1786-os pecsétnyomó tölgyfamotívuma, mint az ősök iránt érzett tisztelet és a jogfolytonosság megnyilvánulása. Ennek a régi jelképnek a megtartásával a tartós használat szándéka is megnyilvánul. A harmadik mező a környék vizeire utal, mely a lakosság összetételét is megváltoztatta. A negyedik mező egy női idolt ábrázol, melyet Méhtelek határában tártak fel több más lelettel együtt. A leletek kb. 6000-8000 éves kultúra nyomait mutatja be, melyre a település lakosaiként méltán lehetünk büszkék.