Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Méhkerék község címere
Nagyítsa ki a képet!

Méhkerék község

(Békés megye)

Méhkerék község címere klasszikus arányú pajzs, arannyal szegve, középen egyszer hasítva.

Külső díszei: a pajzs fölé helyezett háromágú zöld levélmotívumból lecsorgó címersátor (vagy sisakdísz) színek: vörös - arany, fekete - ezüst.

A külső díszek körbeölelik az egész pajzsot.

A kék mezőben szereplő három arany búzakalász szárai vörös-fekete virágmotívumba tartanak. A fehér mezőben ferde állású kasza, nyele barna, pengéje ezüst. A penge vonala követi a pajzs alsó ívét. A vörös-fekete virágmotívumból kiinduló gyékény szára és levelei zöldek. A szár végén a termés (buzogány) barna. A szár, valamint a buzogány párhuzamot alkotnak a kasza nyelével. A kék mező a település környékét, a mocsaras-lápos vidéket idézi, a három aranykalász a mocsár termőképessé tételének eredményét.

A fehér mezőben lévő gyékény a mocsár idején uralkodó növényzetet jelképezi, a kasza a gyékény irtására, majd később a búza aratására utaló eszköz.

A címer egésze idézi a letelepülő lakosság küzdelmes múltját.