Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Medgyesegyháza nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Medgyesegyháza város

(Békés megye)

Medgyesegyháza nagyközség címere álló, csücskös talpú pajzs, amelynek felső és mindkét oldali széle egyenes. A pajzsmező egyszer vágott.

A pajzstalp kék, az éltető víz jelképe. A település ugyanis az ország egyik legjelentősebb ivóvízkészlete felett, a Maros-hordalékkúpon fekszik, a Körösök alkotta felszíni vízbázis közelében.

A kék mázas pajzstalpon stilizált, ezüst életfa áll. Az életfa a folyamatosság, a megújuló élet jelképe, amely utal a település történetére, melynek során a középkorban két alkalommal is elnéptelenedett, de mindkétszer újra benépesült és virágzásnak indult.

Az életfa mögött a pajzsmező középen hasított. A jobb oldali mező vörös, a bal oldali mező zöld mázas. A kontúrok feketével kihúzottak.

A pajzs vörös és zöld színei, valamint az életfa ezüstje a magyar nemzeti címer színei.

Az "életfa" áll a címer közepén, mely az élet folytonosságát hirdeti. A piros, zöld hasítás és az életfa ezüstje a magyar nemzeti címer színei. Ez azt jelzi, hogy a település mindig magyarok lakta hely és Magyarország földje volt. A pajzstalp kék színe az újratelepülés szlovák lakosságát jelképezi.