Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Medgyesbodzás község címere
Nagyítsa ki a képet!

Medgyesbodzás község

(Békés megye)

A címer formája és egyes elemei (a címertakaró, a pajzs feletti zászló, a címerállatok) hagyományőrző módon, stilizáltabb formában a volt Keglevics grófok eredeti címeréből lettek átmentve.

A címer formája csücskös talpú, karcsúsított pajzs. Alsó harmadában vágott, zöld színű, utal a település mezőgazdasági jellegére. Ezt szimbolizálja a zöld mezőből kinyúló grófi koronás búzakalász is, melyet a kék címermezőben álló két ezüstoroszlán tart. (A két település összefonódása). A címerállatok az erőt és kitartást, a mindennapi kenyérért való küzdelmet szimbolizálják. A címer felső kétharmada égszínkék. A címertakaró színei jobbról kék és arany, balról piros és ezüst.

A pajzs feletti aranykeresztes keresztény zászló az államalapítást és a település vallásos jellegét tükrözi. A zászló jobb oldalán két, leveles meggy a község nevében is megtalálható gyümölcsre utal. (A település az 1500-as években nagy meggytermelő vidék volt.) A bal oldalon lévő bodza a település nevét adja vissza.

A két oldalt lefutó növény (címertakaró) az életfa jelképe is. A zöld mező alsó csücskében található dohánylevél a település régi telepeseinek foglakozására emlékeztet.