Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Mecsér község címere
Nagyítsa ki a képet!

Mecsér község

(Győr-Moson-Sopron megye)

A címer leírása:

Bal haránt hullámos ezüstpólyával osztott álló, kerek talpú, zöld keretezésű vörös pajzs felső mezejében jobbra néző, bal lábával követ tartó, lebegő ezüst darumadár, alsó mezejében jobbra úszó ezüsthal. A keretben felül két, aranyközepű vörös heraldikai rózsa között aranyszínű "MECHER" felirat, alul évszám: 1208, oldalt egy-egy arany búzaszál. A pajzs élén vörös-arany sisaktekercsből kinövő, két, kiterjesztett fekete sasszárny között vörös latin kereszt. A pajzs alatt "MECSÉR" felirat, zölddel keretezett aranybetűkkel.

A hullámos ezüstpólya a község mellett folyó Mosoni-Dunát jeleníti meg. A követ tartó darumadár arra utal, hogy a település egykor határvédő szerepet töltött be. A daru mint őrző madár ismeretes, mivel veszély esetén a követ leejti, ezzel riasztja a többi darut. A heraldikában a határvédők, a várvédők jelképe lett, és jelen esetben is ezt tükrözi. A hal a lakosság egykori fő foglalatosságára, a halászatra emlékeztet. A MECHER szó és az 1208-as évszám a falu első okleveles említését idézi, az arany búzaszálak zöld mezőben a mezőgazdasággal való jelenlegi és egykori kapcsolatot jelentik. A pajzson fekvő sisaktekercsből kinő két fekete sasszárny, mely a templomépítő Wenckheim Krisztina grófnő családi címerének legősibb címerképe. A sasszárnyak - mint ez a templom kapuzata fölötti címeren is látható – a címer legfontosabb helyén, a szívcímerben szerepelnek. A latin kereszt a község lakosságának hovatartozását, a római katolikus vallást jelenti. A sisaktekercset arra használták, hogy a sisakra helyezett ún. oromdísznek a felerősítési helyét eltakarja, vagy a címerszínekből, vagy pedig a lovag választott hölgyének színeiből volt összeállítva, nem szolgált rang megkülönböztetésére. A két heraldikai rózsa a díszítés célját szolgálja.