Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Mátyásdomb község címere
Nagyítsa ki a képet!

Mátyásdomb község

(Fejér megye)

A címer klasszikus pajzsformát, a háromszögű pajzsot formázza. A pajzstalp barna színű, a mezőgazdálkodásra, a talaj termékenységére utal. A pajzs kék hátterében, a barna pajzstalpból kinőve a jellemző mezőgazdasági növények - gabona, kukorica - stilizált ábrázolása látható. A pajzs középtengelyében kukorica emelkedik, zöld színnel a törzs és a levélzet, a kukorica címere és termése aranyszínű. Ettől balra és jobbra egy-egy, a pajzstalpból kinövő zöld levél és aranygabona. A pajzsfő jobb részében a Nap aranyszínű stilizált képe, bal részében a Hold ezüstszínű ábrája jelenik meg.

A címerpajzsot ezüstszínű sisak díszíti, amelynek felső részében a nemzeti színek vörös (piros), ezüst (fehér), zöld jelennek meg. A sisakot négyágú, nyitott aranykorona zárja, amelyet nem összefüggően vörös (piros) mértani ábra díszít. A koronán természetes színű, hátsó lábain ágaskodó szarvas ábrázolása látható, a szarvas utal a település határában meglévő vadállományra.