Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Mátraszele község címere
Nagyítsa ki a képet!

Mátraszele község

(Nógrád megye)

A község címerének leírása

Hasított és hátul vágott csücskös talpú tárcsapajzs, bal oldali 1/2 vörös mezejében arany hársfalevél, jobb oldali fölső zöld 1/4 mezejében ezüstkürt fekete zsinórral, alatta 1/4 kék mezőben álló fekete bányászék (csákány) látható.

A címer értelmezése

A vörös mezőben arany hársfalevél a Rátót nemzetség és a nemzetségből leszármazott családok ősi címereit díszítette, melyet valószínűleg már Itáliából hoztak magukkal Rathold és Olivér. A címer ezen mezeje a falut legtovább birtokló nemzetségről emlékezik meg. A zöld mezőben lévő kürt a falu régmúlt időkben legfontosabb megélhetési forrására, a község erdeiben folytatott sertésmakkoltatásra, kanászkodásra utal. A kék mezőben látható bányászék (csákány) pedig a 150 évig tartó bányászkodást jelképezi, amely nagyot lendített az annak idején eldugott község sorsán.