Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Márkó község címere
Nagyítsa ki a képet!

Márkó község

(Veszprém megye)

A címerben található fa, rajta a madárral, Márkó jobbágyfalu hajdani pecsétje. Eredeti jelentése nem ismert, valószínűleg a községet körülvevő erdőkre utal. A pecséten a fa eredetileg lebeg, a címerben azonban a magyar heraldika gyakorlatához híven, talapzatot kapott.

A szárnyas oroszlán Szt. Márknak, a falu védőszentjének, ikonográfiai attribútuma.

Az alatta lévő aranymezőben található két kék csík annak a két pataknak a jelzése, amely a falut valamikor határolta. A hajdani első telepesek még azt írták haza, hogy a falu "két folyó" közé települt. A két patakból az egyik manapság csak vízlevezető árok, és a község fejlődése során átlépett rajta. A másikban ma is csörgedezik a falu fölső végén lévő forrásnak a vize.

A címer összképét meghatározó kék-ezüst színek (akárcsak a zászló kék-ezüst rutavágása) Bajorországra utalnak, mivel a márkói német nyelvjárás a bajor tájszólás egy régebbi állapotát őrzi. Az ezüst háttér előtt zöld alapon álló piros fa a magyar színeket tükrözi vissza.