Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Markaz község címere
Nagyítsa ki a képet!

Markaz község

(Heves megye)

A címeralkotók szándéka szerint az új címer magában foglalja az 1776-ból ránk maradt községi pecsétnyomó grafikáját, ezt egészítették ki a falu jelenlegi jelképeivel.

A címer felső harmadában található pecsétnyomó alsó részén lévő három tulipán a markazi rétre utal, amely egykor a falu legértékesebb részének számított. A középső virág fölött egy hatágú csillag, melynek két oldalán az M. F. betűk Markaz falut jelentik. Az új címer közepén a vár a falu első birtokosai, a Kompoltiak által szálláshelyül épített markazi várra utal. A jobb oldalon lévő szőlőtőke a hagyományos szőlőművelést és bortermelést jelképezi, mely az itt élő emberek fő, illetve kiegészítő jövedelemforrása. A bal oldali szarvas a Mátra gazdag vadállományát jelenti. A falu rendkívül kedvező természeti adottságára utal a címer alsó részét kitöltő hegyvonulat és a tavat jelző ezüstcsík.

A címer színei: a felső háttér kék, a régi pecsétnyomó alapja ezüst, benne fekete ábrák, a vár ezüst, a kapuja barna, a szarvas alakja barna, a szőlőtőke barna és zöld, az alsó háttér zöld, benne ezüstcsík, fekete kontúrral.