Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Lovas község címere
Nagyítsa ki a képet!

Lovas község

(Veszprém megye)

Aranyszegélyű, háromszögű, ezüstcsíkkal vágott a pajzs, felső, kék mezejében három előrehajló ezüstkalász és velük közös tőről fakadó ezüst szőlőfürt, mely hátrafelé ívelő vesszőn függ; a pajzs alsó, zöld mezejében élével hátra, hegyével felfelé mutató ezüst szőlőmetszőkés, mögötte hegyével felfelé, élével hátra néző ekevas, ezüstből.

A kalászok és az eke a gabonatermesztést, a szőlőfürt és a metszőkés a szőlőművelést jelképezi, mint a lovasi nép történelmileg meghatározó, legfontosabb paraszti munkáit. A kék szín a víz éltető erejére és az évszázadokon át messze híres lovasi vízimalmokra, a zöld szín a természet örök megújulására és a termőre forduló szőlőre utal. Az ezüst és az arany mint fémes „borítások” az értékek hordozására és az értékteremtő munkára emlékeztethetnek.